Kaip išversti dokumentą

Jeigu jums kas nors sako, kad verčiame dokumentus, tai geriau ir užsisakykite tų žmonių paslaugas. Patys namų sąlygomis dokumentų tikrai neišsiversite. Nors gal ir norėsis bandyti. Netikite? Na gerai, pradėkime nuo kelių patarimų, kuriuos jums duos vertėjai.

Kaip teisingai verčiame dokumentus

Dokumentų vertimo paslaugosVertėjas Mindaugas pataria: „Pirmas žingsnis prieš pradedant versti bet kokį tekstą, yra medžiagos apžiūra. Nesvarbu, ar tu norėtum versti knygą, ar dokumentą, ar instrukciją, ar reklaminį šūkį – pirma turi įsigilinti ir suprasti, koks čia bus tekstas. Atsakyk sau į klausimus: kokia yra teksto ar aprašymo esmė, pagrindinės mintys, kur krypsta akcentai. Taip pat įvertink teksto kalbos stilių: ar jis administracinis, akademinis, publicistinis, menininis. Jeigu versi dokumentą, tai bus administracinis stilius. Pasidėk ant stalo atitinkamą žodyną – nereikės žodžių ieškoti internete, kur iš karto gausi visus įmanomus variantus, tačiau nebūtinai tinkančius tau pagal savo kalbos rūšį, stilių. Tada pagalvok, ar turi tokių vertimų pavyzdžių. Kitaip nei, tarkime, grožinė literatūra, dokumentai dažniausiai būna parengti pagal tuos pačius šablonus. Taigi, pagal juos jūs taip pat galite ir pasirengti sau dokumentus. Gal reikės pakeisti tik kelis žodžius, tarkime, brandos atestato kopijoje. O gal galėsite pasiskolinti kelis terminus. Tad turėkite pavyzdžių, žodynų armiją, ir verskite. Išvertę perskaitykite ir originalą, ir vertimą – įvertinkite, ar teisingai išversta, jeigu reikia, pataisykite. Tada reikėtų, kad kažkas dar kitas pažiūrėtų, ar teisingai supranta tuos jūsų vertimus“, – pataria vertėjas.

Pagrindinės klaidos

Skaityti toliau: Kaip išversti dokumentą

Darbas bei įkainiai už vykdomą veiklą – ar finansų valdymas, raštingumas gali garantuoti geresnę finansinę situaciją, nežvelgiant į tai, kiek uždirbate?

Nuo seno mums tėvai teigė, kad privalu puikiai mokytis, o tuomet susirasti gerai apmokamą darbą, nežvelgiant į tai, ar šis patiks jums, ar ne, norint būti sėkmingu gyvenime, norint susikurti tokį gyvenimo pamatą, jeigu būtų galima taip pasakyti, kuris teiktų laimę, ir kad pastarieji galėtų jumis didžiuotis. Pakankamai keista, tačiau laikui bėgant pastebėta, kad tokio tipo mąstymas ne tik, kad nėra naudingas, tačiau be viso to ir šis suteikia daugiau realios žalos, nei buvo numatyta. Turima omenyje tai, kad laikas keičiasi, keičiasi ir tendencijos, požiūris, tačiau kodėl gi privalu vis dar taikyti tokio tipo idealogiją, suvokiant tai, kad tiek tas pats tvirtas finansinis pagrindas, tiek sėkmingas gyvenimas kartais siejasi su visiškai kitokiais dalykais, o be viso to, kad tokių rezultatų pasiektumėte, reikia kartais tiesiog pavyzdžiui tinkamo finansinio raštingumo?

Darbai geromis kainomisŠiandieną norėtume abstrakčiąja prasme pašnekėti apie tai, koks darbas žmogui galėtų būti tinkamas, kokie įkainiai galėtų tenkinti piliečių poreikius – kitaip tariant, ką reikėtų dirbti, bei kiek reikėtų uždirbti, kad nereikėtų jaudintis dėl finansinės gerovės? Be viso to, norėtume taip pat pakalbėti ir apie finansinį raštingumą, ir apie tai, kodėl tinkamas finansų valdymas kartais sumažina sau keliamą kartelę, ir leidžia pasimėgauti visais kitais dalykais. Kalbėti apie individualius finansus reikia, tai yra aktualu, o be viso to ir itin naudinga didžiajai daliai visuomenės.

Skaityti toliau: Darbas bei įkainiai už vykdomą veiklą – ar finansų valdymas, raštingumas gali garantuoti geresnę finansinę situaciją, nežvelgiant į tai, kiek uždirbate?